2020-12-06 22:47:58• hírek • Szatmár.ro

Így kommentálták az exit poll eredményeket az RMDSZ Szatmár megyei politikusai

Vasárnap urnazásárig, vagyis 21 óráig összesen 5.793.135 választópolgár, azaz a szavazásra jogosultak 31,84%-a adta le voksát a parlamenti választásokon - közölte a Központi Választási Iroda (BEC).

Városon 3.125.700, vidéken 2.667.435 polgár járult az urnákhoz, mozgóurna segítségével 70.899 személy szavazott. A legnagyobb részvételi arányt Mehedinţi - 42,61%; Olt - 37,63% és Teleorman - 37,61% megyében, míg a legalacsonyabbat Vaslui - 23,55%; Ialomiţa - 26,21% és Iaşi - 26,78% megyében regisztrálták. A Curs-Avangarde által az urnazárást követően ismertetett exit poll eredmények szerint a PSD nyerte a parlamenti választásokat 30,5 százalékával, de nyomában szorosan ott van a PNL 29 százalékkal. További sorrend az említett forrás szerint: USR-Plus 15,9, Pro Románia, RMDSZ 5,7, AUR 5,2 és PMP 5 százalék.


Az RMDSZ Szatmár megyei politikusai első nyilatkozataikat nem sokkal azt követően tették meg, hogy megjelentek a Curs-Avangarde becslései. Pataki Csaba, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke kifejtette, a részvételi arány mind országos, mind megyei szinten jócskán elmaradt a négy évvel ezelőtt mérttől, s ennek hátterében vélhetően a pandémia áll. Az első exit poll eredmények 6 százalék körüli értékről szólnak, viszont Pataki a korábbi évek tapasztalatai alapján úgy véli, ez az arány a szavazatok feldolgozásával még emelkedhet. A megyei eredményeket illetően egyelőre nehéz lenne biztosat mondani, viszont a becslések szerint Szatmárban kb. 33-38 ezer szavazatot sikerült szereznie a pártnak, mely a parlamenti helyek megőrzéséhez már biztosan elegendő lesz. A legfontosabb, hogy minél hamarabb megalakuljon az új kormány, mely akár már holnaptól kezébe veheti a járvány elleni küzdelem irányítását – hangsúlyozta az RMDSZ megyei szervezetének elnöke.


Kereskényi Gábor polgármester, ki egyben a szövetség szatmári szervezetének elnöke is, elmondta, Szatmárnémetiben sikerült mozgósítani a választópolgárokat, hiszen a lakosság megértette, hogy a városban zajló fejlesztések sikeressége nagyban függ a parlament támogatásától is. A város első számú elöljárója megköszönte mindazoknak, akik éltek szavazati jogukkal, és külön köszönetét fejezte ki azok felé, akik az RMDSZ szenátor- és képviselőjelöltjeire ütötték pecsétjeiket.


Természetesen Magyar Lóránd, Nagy Szabolcs és Turos Lóránd is köszönetet mondott azon polgároknak, akik az RMDSZ-t támogatták a képviselői és szenátori helyekért folytatott versenyben, ugyanakkor biztosították választóikat arról is, hogy a következő négy évben elsődleges céljuk Szatmár megye fejlődésének elősegítése lesz.



Idő közben Kelemen Hunor szövetségi elnök is megtartottak értékelőjét. "Köszönjük a bizalmat! A magyar emberek megértették az üzenetünket, a választások tétjét. A rendszerváltás óta tapasztalt legalacsonyabb választási részvétel volt ez, ami várható volt. Az exit-poll eredmények szerint a magyar képviselet biztosított lesz a román parlamentben, ez egy arányos, kiegyensúlyozott képviselet lesz, de természetesen meg kell várnunk a szavazás eredményét. A következő napok is a munkáról szólnak majd. December 22-ig be kell iktatni az új kormányt, a két ünnep között pedig a legnagyobb kihívás a jövő évi költségvetés elfogadása lesz. Az új büdzsé kiemelten kell kezelje az egészségügyet, az oktatást, a gazdaság élénkítését, a munkahelyteremtést, valamint a beruházásokat. Még egyszer köszönetet szeretnék mondani a választóinknak, támogatóinknak, és mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a szavazásra buzdítottak" - nyilatkozta Kelemen Kolozsváron.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: